Ben jij heel onzeker, verlegen en zou je graag beter voor jezelf willen opkomen, maar weet je niet hoe? Zijn je ouders net gescheiden en heb je verdriet? Zit je niet zo lekker in je vel en weet je niet hoe dat komt? Lig je lang wakker, maak je je zorgen en durf je daar niet goed over te praten? Of ben je juist vaak heel boos?

Als je niet lekker in je vel zit, kan het voor jou soms prettig zijn om even te praten met iemand die van buitenaf naar jouw situatie kijkt. Iemand die jou (samen met je ouders) ondersteunt om jouw eigen weg met jouw eigen oplossingen te vinden.

Jouw groeivraag

Wat wil je graag leren? Jouw groeivraag is als een grote puzzel, waarvan we samen de puzzelstukjes weer op de juiste plaats gaan leggen. Om erachter te komen hoe de puzzelstukjes het best passen, stel ik vragen, zet ik je aan het denken. Zo zie ik wat jij heel goed kunt, wat jouw kwaliteiten en talenten zijn, en waar je misschien wat tips kunt gebruiken. Op basis van jouw kwaliteiten en jouw groeivraag werken we samen stap voor stap aan een oplossing die voor jou past.

Jouw mogelijkheden, jouw oplossingen

Jouw oplossing kan zijn dat je stap voor stap leert om beter voor jezelf op te komen. Of dat je ontdekt dat je gerust heel trots mag zijn op jezelf, gewoon omdat je bent wie je bent. Hoe je je verdriet of zorgen een plekje kunt geven en je weer lekker kunt slapen.
Het kan ook zijn dat je leert omgaan met jouw boze buien. Of dat we samen zoeken naar manieren hoe je om kunt gaan met nieuwe situaties, zoals bijvoorbeeld na de scheiding van je ouders. Jij staat centraal met al jouw vaardigheden en mogelijkheden, niet jouw probleem. We maken samen steeds kleine stappen, zodat jouw motivatie en zelfvertrouwen worden versterkt.

Denken, voelen, doen

Vanuit jouw belevingswereld gaan we samen het verband ontdekken tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Je leert het verschil tussen helpende gedachten en niet-helpende gedachten. Je leert de manier waarop jouw hoofd voor jou werkt beter kennen. Hoe ga je om met prikkels? Is je hoofd vol of rustig? Je leert zelf wat ontspannend werkt voor jou, je krijgt meer zicht op je emoties en je leert nieuwe manieren om met je emoties om te gaan.

Soms schieten je de woorden tekort om te beschrijven wat je in je buik voelt. Op zo’n moment kunnen spel, ontspanningsoefeningen en creatieve expressie uitkomst bieden. Zo stimuleren we het evenwicht tussen jouw hoofd, hart en handen vanuit verschillende invalshoeken op een leuke manier.

Spelen is leren

Hoe speel je goed samen? Hoe is het voor je om te winnen of verliezen? Wat als je niet mee mag doen? Spel biedt je de mogelijkheid om te “doen alsof”, oefenen met wat je graag zou willen of juist niet. Als je goed kunt spelen kun je dingen op verschillende manieren ervaren en verwerken.

Laat je maar zien en horen

Ook al vind je van jezelf dat je misschien niet goed kan tekenen of knutselen, wat je ook maakt: in jouw beeld van dat moment komen gedachten of gevoelens tot uiting.
Een symbolische taal tussen jouw binnen- en buitenwereld. Gedachten of gevoelens waarvan je je misschien niet bewust bent of die je moeilijk kunt verwoorden. Tekeningen zijn als spiegelbeelden, ze kunnen je helpen om bij een gevoel te komen, dingen te begrijpen en inzicht te geven. Tekenen is kleur bekennen.

Jouw verhaal

Een kort zelfgemaakt stripverhaal kan gesprekken vereenvoudigen en het bespreken van sociale situaties verduidelijken. Stap voor stap brengen we samen een gebeurtenis of voorval in beeld. Gedachten en gevoelens van anderen zijn in een strip even belangrijk als de handelingen en woorden: zo ontwarren we samen de emotionele kettingreactie tijdens een interactie. Omdat de emotionele inhoud van uitspraken, gedachten en handelingen systematisch visueel worden gemaakt, verkrijg je samen meer in-zicht in sociale situaties.

Even op adem komen

Een rustige en regelmatige (buik)ademhaling kan een fijne techniek zijn om spanning en stress verminderen en helderheid van denken weer te verbeteren. Eenvoudige massageoefeningen helpen ook. Warmte, aanraking en massage stimuleert de aanmaak van oxytocine in je bloed. Oxytocine is een hormoon dat het menselijk lichaam aanmaakt en een positief effect heeft op de gezondheid. Zo vermindert oxytocine het gehalte aan stresshormonen in het bloed.

Kijk eens wat ik kan! begeleidt kinderen die:

• Hun sociaal-emotionele vaardigheden willen oefenen en verbeteren
• Weinig zelfvertrouwen hebben en/of last hebben van faalangst
• Last hebben van spanning en spanningsklachten (hoofdpijn, buikpijn)
• Moeite hebben om hun eigen grenzen aan te geven en te bewaken
• Moeilijk om kunnen gaan met de vele prikkels om hen heen
• Die pesten of gepest worden of last hebben van “meidenvenijn”
• Zich vaak angstig of onrustig voelen
• Regelmatig opstandig en tegendraads zijn
• Zich vaak niet goed genoeg voelen
• Snel driftig worden en last hebben van boze buien
• Heel teruggetrokken, verlegen en onzeker zijn
• Zich onbegrepen voelen door hun omgeving
• Met moeilijke situaties te maken hebben thuis of op school
• Zich een vaardigheid op een positieve manier eigen willen maken